Niets doen zou het enige juiste antwoord zijn

Tot jezelf komen. Het is zo’n zinnetje dat je te pas en te onpas hoort tegenwoordig. ‘Neem even een moment om tot jezelf te komen.’ Het is ook de eerste stap voor een coachingsessie waarmee je echt de kern raakt die ik beschrijf in mijn nieuwe e-book met 4 vanzelfsprekende stappen. Maar het gaat bij mij ook niet altijd vanzelf…

Het risico van termen die je vaak hoort, is dat ze aan betekenis in waarde verliezen. En dat is jammer, want dat ‘tot jezelf komen’ is meer dan alleen die eerste stap. Het is de belangrijkste taak die we hebben in het leven als je het mij vraagt. In ieder geval de belangrijkste taak die ik heb. En ik weet wat een klus het is. Het is zo veel makkelijker om afleiding te zoeken dan door het ongemak heen te zakken. Het ongemak dat gegarandeerd komt als je de tijd neemt om echt tot jezelf te komen.

Vandaag was zo’n dag

Ik had vandaag geen coachingssessie op het programma staan. Nee, voor het eerst in maanden zou ik weer een blog schrijven. In augustus was ik op vakantie en in september zat ik overvol met trainingen. De afgelopen weken ben ik non stop bezig geweest met mijn nieuwe website. En vandaag had voor het eerst in lange tijd expres helemaal niets gepland. Wél oppas, geen afspraken. Tijd en ruimte om te creëren. De volgende training naar ongekende hoogte brengen. En een nieuwe blog schrijven dus.

Ik weet ook – die blog die komt er niet vanuit de doe-modus. Ik heb tijd nodig om even tot mezelf te komen. Nou, maak je borst maar nat. De avond van te voren begon mijn onrust al. ‘Ik heb geen plan voor morgen. Geen concrete taken, geen afspraken waardoor ik me kan laten leiden. Wat ga ik dan doen?’ Niets natuurlijk. Dat zou het enige juiste antwoord zijn. Niets totdat er vanzelf iets komt.

Afleiding

Maar dat is niet wat er de volgende ochtend gebeurt. Voordat ik het weet zoek ik afleiding. Ik moet natuurlijk mijn mail weg werken. En allemaal telefoontjes plegen. Nog wat praktische zaken regelen. Toch nog wat teksten bijwerken op mijn site. Zonder dat ik er erg in heb, sla ik mijn ochtendritueel over… Terwijl ik dondersgoed weet dat dit juist voor een dag als vandaag extra belangrijk is.

Om 13:00 uur kijk ik mezelf aan in de spiegel. ‘Kom op nou  toch! Je gunt jezelf een hele dag ruimte en dit is hoe je hem vult? Dit is wat je doet om tot jezelf te komen?’ Tegelijkertijd kijk ik mezelf in mijn ogen en zie ik hoe hard ik mijn best doe. Er volgt een meer liefdevolle interne dialoog, “Ik snap het zo goed. En ik gun je de hemel. Het mag. Echt. En het is super dat je het nu alsnog gaat doen!”

Beter laat dan helemaal niet

En zo begin ik om één uur eindelijk aan mijn ochtendritueel. Beter laat dan niet. Eerst mijn rondje hardlopen zodat alles weer gaat stromen (in mijn hoofd, maar ook in mijn lijf, want ik heb het enorm koud!). Gevolgd door 10 minuten buikspieren. Hierna 20 minuten yoga. En dan nog 15 minuten mediteren. Ik nam de tijd voor de uitgebreide variant.

En terwijl ik met dit ritueel bezig ben, voel ik mezelf zakken. Ik realiseer me hoe blij ik ben dat ik het toch doe. Want dit is echt een ultieme manier om tot mezelf te komen. Ik realiseer me ook hoe makkelijk ik het skip. Tot mezelf komen.

Gratis oefening in mijn e-book

In mijn gratis nieuwe e-book voor coaches lees je meer over tot jezelf komen voor een coachingssessie en het belang daarvan. Ook geef ik je daarin een oefening cadeau over hoe je dat doet.
Download nu mijn e-book:

>>> ‘4 vanzelfsprekende stappen voor een coachingsessie waarmee je echt de kern raakt‘<<<

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *