Herfst is ook oogsten…

We kwamen bij elkaar met 9 wijze vrouwen, coaches en trainers die hun geld verdienen met het begeleiden van ontwikkelingsprocessen van mensen. Het thema was herfst. En al snel werd duidelijk dat de herfst het moment is om te oogsten. Maar hoe zit het dan met zaaien?

Oogsten, moeten we niet eerst zaaien?

Ik ben opgevoed met hard werken. ‘Eerst belangrijke zaken’ en ‘afmaken waar je mee bezig bent’ hoor ik mezelf vaak zeggen terwijl het eigenlijk mijn vader is die dan praat. Maar er zit natuurlijk wel wat in. Hoe kan er geoogst worden als er niet gezaaid wordt? Wat ik dan voor het gemak even vergeet is dat we de hele tijd aan het zaaien zijn. Met iedere gedachte. Iedere handeling. Het zijn allemaal zaadjes die we op den duur zouden kunnen oogsten. Ik snap heus wel dat het in die cyclus van het leven even belangrijk is om ook te oogsten. Ik heb vaak genoeg geleerd dat het belangrijk is om je successen te vieren. Ik vertel dat ook graag aan de mensen die ik begeleid. Maar ondertussen heb ik zelf een natuurlijke drang om door te gaan met zaaien. Voordat ik het door heb ben ik bezig met wat ik nog meer voor ogen had. Wat er nog meer voor mogelijkheden zijn. Wat ik nog niet gedaan heb of bereikt heb. Dat is natuurlijk mooi. Het heeft me veel en ver gebracht. En ik merk ook dat het maar de helft van het verhaal is.

Maar hoe doen we dat dan, oogsten?

Als jij net zo gedreven bent als ik durf ik er mijn hand voor in het vuur te steken dat jij ook met deze vraag rond loopt. Hoe oogst je? Natuurlijk snappen we dat je in een appelboomgaard oogst door de appels te plukken, maar hoe pluk je nou de appels uit de boomgaard van jou leven? Vrijdag deden we daar een super simpele en even zo mooie oefening voor. We gingen terug blikken. Na een mooie geleidde meditatie maakten we een tijdsreis door de afgelopen maanden, tot aan maart. Het is een oefening die ik je van harte kan aanbevelen, want reken maar dat je dan gaat oogsten!

Wat ik oogstte….

Wat ik oogstte was echt ongekend. Ik overzag ineens het proces van de afgelopen periode en ik zag wat een reis het was geweest. Van de rouw van het loslaten van het verloren kind (de Startacademy) naar het besluit om De Kerncentrale opnieuw uit te vinden, de voorzichtige babystapjes om daarin te oefenen met de prachtige trainingen die het uiteindelijk werden in mijn eigen trainingsruimte met als kers op de taart deze nieuwe website. Er was een verlangen om nu eindelijk eens zelf neer te zetten wat ik in huis had, vervolgens was er de toewijding. Het afgelopen half jaar had ik zo een enorme focus op dit proces dat alles wat ik mee maakte daaraan bijdroeg, en nu ben ik gevuld met diepe diepe dankbaarheid voor wat er staat. Ik weet nu zo glas helder waar ik zin in heb. En ik weet even zo helder dat dit zin heeft.

ZIN!

En zo ontstond de titel voor het event dat ik op 21 januari organiseer voor coaches, trainers, hr-medewerkers, managers, leidinggevenden, directeuren en mensen die persoonlijke ontwikkelingsprocessen begeleiden. Omdat het zin heeft om zin te hebben. Omdat het een interessant aandachtspunt in jouw coachingsprocessen is. Ik heb er zin in. Kom je ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *