Kenmerken van een goede coach (checklist)
Ben ik een goede coach? En wat zijn de kenmerken van een goede coach? Ben jij wel eens op zoek naar dat antwoord? Ik wel 😉
Sommige coaches geven als antwoord dat je vooral in jezelf moet geloven. Dat een uitstekende coach op zichzelf vertrouwt en daarmee te vertrouwen is. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Want wil jij gecoacht worden door iemand die niet zeker weet of die goed genoeg is om jou te helpen?
En toch zie ik die vraag ook anders. Jezelf af en toe afvragen of je echt een goede coach bent, heeft ook te maken met eerlijkheid.
Deze vraag stellen, betekent voor mij namelijk ook dat je niet vast zit. Dat je bereid bent te onderzoeken waarin je nog kunt groeien. En dat je weet dát je kunt groeien! Dat je reflectief naar jezelf durft te kijken zodat je je kunt blijven ontwikkelen.
Kenmerken en kwaliteiten
Het is dan ook best interessant om te onderzoeken welke kenmerken en kwaliteiten iemand tot een goede coach maakt. In mijn zoektocht ontdekte ik een aantal aspecten. Ik kom hier nog op terug. Kun je niet wachten?
Scrol naar beneden voor de Checklist Topcoach.
Wist je dat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar wat zorgt voor succesvolle coaching? Dat is fijn voor ons als mens, want dan is het meetbaar. Daar kan onze ratio lekker mee aan de slag. Helaas voor onze ratio… Uiteindelijk blijkt keer op keer uit onderzoek dat ‘de klik’ tussen coach en coachee de allerbelangrijkste voorspeller is van een succesvol coachingstraject.
De klik
Maar als het succes van coaching afhangt van een klik, wat is dat dan precies? Wat zorgt voor die klik? Ik kan daar echt een heel epistel over schrijven (doe ik graag, maar dat ga jij waarschijnlijk niet lezen). Dus ik maak even een mega sprong naar het meest relevante.
🥁🥁🥁 *tromgeroffel* 🥁🥁🥁
De betrouwbaarheid van de klik valt of staat bij de mate waarin de coach zichzelf is. In alle eerlijkheid. Dat is de klus van de coach. Zichzelf zijn.
Om te ontdekken of er een klik is, moet je als coach vervolgens je potentiële coachee natuurlijk wel de kans geven om te onderzoeken of die klik er is. Of te wel: geef de kans om kennis te maken. Als goede coach geeft je de coachee bovendien ook de ruimte om vervolgens een (andere) keuze te maken. Het kan natuurlijk vervelend voelen als jouw potentiële klant voor een ander kiest. Maar neem de keuze niet persoonlijk. Geef jezelf liever een compliment voor dit zorgvuldige voorwerk. Uiteindelijk wil je vooral iemand helpen als coach toch?
Andersom is het belangrijk dat je ook open bent tegen je toekomstige coachee. Is die klik er voor jou? De basis voor succesvolle coaching is immers dat jullie elkáár leuk vinden en dat er vertrouwen kan ontstaan. Ik heb meer dan eens een mogelijke coachee doorgestuurd naar een andere coach omdat ik geloofde dat dat beter zou passen. Ook dat is eerlijkheid toch?
Checklist
Natuurlijk zijn er nog veel meer kenmerken en kwaliteiten die een goede coach in zich heeft, zoals opleiding, ervaring en je houden aan ethische gedragsregels. Een een goede coach maakt duidelijke afspraken over het doel en de samenwerking. Om maar iets te noemen.
‘Kan ik een lijstje krijgen van deze kenmerken Majlis?’ Nou vooruit dacht ik. Gewoon, omdat ik het zelf ook lekker kan vinden om wat dingen af te kunnen vinken.
✔
✔
✔
Ben je benieuwd hoe jij ervoor staat? Download de Checklist Topcoach en check het zelf!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!