Kenmerken van een goede coach (checklist)

Ben ik een goede coach? En wat zijn de kenmerken van een goede coach? Er zullen coaches zijn die je dan vertellen dat je vooral in jezelf moet geloven. Dat een uitstekende coach op zichzelf vertrouwt en daarmee te vertrouwen is. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Want wil jij gecoacht worden door iemand die niet zeker weet of die goed genoeg is om jou te helpen?

En toch zie ik die vraag ook anders. Jezelf af en toe afvragen of je echt een goede coach bent, heeft ook te maken met eerlijkheid.

Deze vraag stellen, betekent voor mij dat je niet vast zit. Dat je bereid bent te onderzoeken waarin je nog kunt groeien. En dat je weet dát je kunt groeien! Dat je reflectief naar jezelf durft te kijken zodat je je kunt blijven ontwikkelen.

Kenmerken en kwaliteiten

Het is het interessant om te onderzoeken welke kenmerken en kwaliteiten iemand tot een goede coach maakt. Er is van alles over te zeggen welke dingen dat dan precies zijn. Ik kom hier nog op terug. Kun je niet wachten?

Scrol naar beneden voor de Checklist Topcoach.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat zorgt voor succesvolle coaching. Dat is fijn voor ons als mens, want dan is het meetbaar. Daar kan onze ratio lekker mee aan de slag. Helaas voor onze ratio… Uiteindelijk blijkt keer op keer uit onderzoek dat ‘de klik’ tussen coach en coachee de allerbelangrijkste voorspeller is van een succesvol coachingstraject.

De klik

Maar als het succes van coaching afhangt van een klik, wat is dat dan precies? Wat zorgt voor die klik? Ik kan daar echt een heel epistel over schrijven (doe ik graag, maar dat ga jij waarschijnlijk niet lezen). Dus ik maak even een mega sprong naar het meest relevante.

🥁🥁🥁 *tromgeroffel* 🥁🥁🥁

De betrouwbaarheid van de klik valt of staat bij de mate waarin de coach zichzelf is. In alle eerlijkheid. Dat is de klus van de coach.

Om te ontdekken of er een klik is, moet je als coach je potentiële coachee natuurlijk wel de kans geven om kennis te maken. Als goede coach geeft je de coachee ook de ruimte om vervolgens een (andere) keuze te maken. Het kan natuurlijk vervelend voelen als jouw potentiële klant voor een ander kiest. Maar neem de keuze niet persoonlijk.

Andersom is het belangrijk dat je ook open bent tegen je toekomstige coachee. Is die klik er voor jou? De basis voor succesvolle coaching is immers dat jullie elkaar leuk vinden en dat er vertrouwen kan ontstaan.

Checklist

Natuurlijk zijn er nog veel meer kenmerken en kwaliteiten die een goede coach in zich heeft, zoals opleiding, ervaring en je houden aan ethische gedragsregels. Een een goede coach maakt duidelijke afspraken over het doel en de samenwerking. Om maar iets te noemen.

‘Kan ik een lijstje krijgen van deze kenmerken Majlis?’ Nou vooruit dacht ik. Gewoon, omdat het toch lekker is om wat dingen af te kunnen vinken.Ben je benieuwd hoe jij ervoor staat? Download de Checklist Topcoach en check het zelf!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *