Vertrouw jij als coach op je intuïtie?
Ben jij een ‘kennis-coach’ of een’ intuïtie-coach’? Als ik deze vraag aan een coach stel, weet iemand vaak gelijk wat ik bedoel. Ik vind het wel interessant dat dit verschil bestaat. Het lijkt soms wel alsof er echt twee verschillende soorten coaches bestaan in coachland. Je hebt ‘kennis-coaches’ die in één of meerdere opleidingen een hele berg aan kennis hebben opgedaan om van daaruit te coachen. Deze coaches gebruiken theorie als basis voor een veilige bedding, voor zichzelf en voor de coachee. En je hebt ‘intuïtie-coaches’ die als coach durven te vertrouwen op hun eigen intuïtie als coach. Zij zien de relatie tussen coach en coachee vaak als basis van coaching.
In mijn optiek is een goede coach een coach die dit goed weet (en durft) te combineren. Je moet aan de ene kant beschikken over de juiste kennis om de problematiek van je cliënt te kunnen plaatsen en de juiste begeleiding aan te bieden bij het ontdekken van de oplossing. Maar je moet aan de andere kant ook kunnen vertrouwen op je intuïtie zodat je buiten de kaders durft te werken en steeds weer precies op maat aanbiedt wat nodig is.
Waar zit de winst
Voor de ‘intuïtie-coaches’ zit de winst natuurlijk in het ophalen van kennis. Of die kennis nou komt uit boeken of uit opleidingen. Er is zoveel te leren, het is machtig interessant en het levert je zoveel op. Beperk je vooral niet tot je intuïtie, want die intuïtie wil gevoed worden met kennis. Hoe meer kennis, hoe beter je intuïtie juist haar werk kan doen.
Andersom zit de winst voor de ‘kennis-coaches’ in het durven vertrouwen op je intuïtie. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk als coach? Laten we daarvoor eerst kijken naar wat intuïtie precies is. De letterlijke betekenis is: ‘Een weten dat voorbij de ratio gaat’. Vanuit de intuïtie komen ingevingen die je met het rationele denken niet kunt realiseren. Dit is iets anders dan gevoel.
Verschil tussen gevoel en intuïtie
Gevoel en intuïtie worden nogal eens met elkaar verward terwijl er een wezenlijk verschil is. Gevoel komt voort uit een soort ‘instinct’. Dit instinct wordt beïnvloed door het denken en daarmee is het niet helemaal betrouwbaar. Het denken laat zich namelijk beperken door dimensies die wij kennen zoals tijd en ruimte. Het denken kan geen andere verbindingen maken dan binnen de kaders van het ratio logisch lijken. Intuïtie daarentegen beïnvloedt juist het denken waardoor het denken tot haast onmogelijke conclusies kan komen. Dit is waardoor de meest briljante ontdekkingen van de grootste denkers tot stand zijn gekomen.
Het probleem van het denken is ook dat het veel meer hersencapaciteit vraagt dan de intuïtie. De intuïtie kost maar een fractie van de energie die het bewuste denken kost. Dat komt omdat de intuïtie voortkomt uit de informatie van het onbewuste. In mijn optiek is de intuïtie het doorgeefluik van het onbewuste naar het bewuste denken. En zo komen we dus meteen bij de vraag hoe de intuïtie werkt.
We moeten het onbewuste wel voeden met kennis en ervaringen. Zo zie je bijvoorbeeld dat goed getrainde schakers intuïtief hun zetten zetten. Dat kunnen zij omdat zij hun onbewuste vol hebben gestopt met duizenden spelletjes schaak. Zij hoeven niet meer na te denken over de volgende zet, ze weten de volgende zet.
Vertrouw op je intuïtie
Terug naar de vraag: hoe kun je meer op je intuïtie gaan vertrouwen? Dan is de eerste stap dus kennis op doen. Dit begint met je eigen ervaringen onderzoeken. Dat is een prachtig uitgangspunt. Vervolgens kun je dit verdiepen door heel veel kennis op te doen. Hierna kun je nieuwe ervaringen op gaan doen door te gaan oefenen en op een bepaald moment ben je op een punt dat je intuïtie heel snel doorheeft wat nodig is. Sneller dan dat jij het kunt bedenken.
Ik hoor je denken… ‘Ja, oké. Dat geloof ik wel. Maar hoe weet ik nou dat het klopt, mijn ingeving?’ Daarvoor moet je allereerst de ingeving zelf ook herkennen en serieus nemen. Je hoeft hem niet voor waar aan te nemen, je kunt de ingeving beschouwen als een optie die getoetst mag worden. En dan ga je dus toetsen. Dat is eigenlijk heel overzichtelijk want niets van wat jij denkt, is per definitie waar voor jouw coachee. Je zou alles moeten toetsen, dus waarom niet ook deze intuïtieve ingeving? Je kunt het in het begin zien als een spel. Hoe vaker je een ingeving waarneemt, hoe meer punten. Hoe vaker je de ingeving toetst, nog meer punten. Van al die ingevingen zul je vanzelf gaan merken dat je best vaak goed zit. En zo ontstaat er langzaam aan vertrouwen. Vertrouwen op je intuïtie als coach.
Samengevat zijn er 5 stappen om meer te vertrouwen op je intuïtie:
1 – Je eigen ervaringen onder de loep nemen
2 – Kennis vergaren
3 – Oefenen om nieuwe ervaringen op te doen
4 – Ingevingen herkennen
5 – Ingevingen toetsen
Als je dit consequent blijft toepassen, zul je merken dat jouw coaching als ‘kennis-coach’ steeds minder moeite kost. Omdat je steeds meer gaat vertrouwen op je intuïtie.
Ik geef ook regelmatig een webinar over dit onderwerp. Wil jij:
✔ Graag coachen vanuit de ultieme combinatie tussen kennis en intuïtie?
✔ Op die manier een succesvolle praktijk hebben waarmee je je echt onderscheidt?
✔ In je coaching makkelijk en snel tot de kern komen?
✔ Nog meer voor je klanten betekenen en echt van toegevoegde waarde zijn?
Meld je dan direct aan:
>> Webinar “Hoe haal je meer uit je intuïtie?” <<
Vaker inspiratie van mij ontvangen in de vorm van fijne tips, toffe trainingen en binnenkort ook een gratis videocursus? Meld je dan aan voor mijn sprankelshots.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!