Stephen Covey

Introductie:

Stephen Covey is de best verkochte managementboekenschrijver ter wereld. Hij heeft groot schalig onderzoek laten doen waarin hij de eigenschappen van succesvolle mensen onderzocht. Daaruit ontstond het model dat “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” weergeeft. Later heeft hij hier nog een 8ste eigenschap aan toegevoegd.

Wat kun je hiermee:

Deze eigenschappen kan je jezelf aan leren. Het actief toepassen van deze zeven eigenschappen zorgt er voor dat je zowel je eigen leven succesvol kan maken als bij kan dragen aan het succes van anderen. Het inzetten van deze eigenschappen maakt je effectiever. Binnen de kerncode is duidelijk te zien welke eigenschap jou van nature al goed af gaat. Dit model maakt inzichtelijk op welke andere eigenschappen je je focus zou kunnen leggen om nog succesvoller te worden in het bereiken van je doelen.

Uitleg:

Het model is opgebouwd uit twee driehoeken van ieder vier driehoeken. De onderste grote driehoek gaat over eigenschappen waarmee je overwinningen op jezelf kan behalen. Deze vormen de basis voor de volgende driehoek. Deze eigenschappen zorgen er voor dat je samen met je omgeving overwinningen kan halen. In de onderste driehoek groei je van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid. In de bovenste driehoek zet je deze om naar wederzijdse afhankelijkheid. De cirkel vertegenwoordigt de 7e eigenschap: houdt de zaag scherp, of te wel: blijf goed voor jezelf zorgen, jezelf voeden en voldoende tijd nemen om te ontwikkelen en ontspannen.